Wij zijn tussen 16:00u en 17:00u telefonisch niet bereikbaar. Heeft u vragen dan kunt u ons mailen en komen we hier zo spoedig mogelijk op terug.

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tijd voor een nieuwe deurmat? Hier moet je op letten bij de aankoop van een mat

Hoe lang ligt jouw deurmat al bij de deur? Veegt ‘ie nog wel goed? En hoe schoon is je deurmat eigenlijk nog? Over het algemeen geldt voor deurmatten dat ze na een paar jaar trouwe dienst vervangen moeten worden. Zeker als ze heel intensief belopen worden. In dit blog geven we je tips over waar je op moet letten bij de aanschaf van je nieuwe deurmat.

1. Waar wordt je deurmat (voor) gebruikt?

Want gaat het om een deurmat voor bij je achterdeur of voordeur? En van welke deur, en dus welke mat, maak je het meeste gebruik? Vanaf welk terrein is dat en lopen er naast mensen ook nog dieren over je mat? Met andere woorden; hoeveel en wat voor soort vuil krijgt de mat te verstouwen. Al deze factoren zijn belangrijk bij de keuze voor je nieuwe deurmat.

Huisdieren
Heb je een kat of hond? Grote kans dat je deurmat dan ook een fijn ligplekje wordt. En wat je wilt voorkomen is dat je mat vol komt te zitten met dierenharen. Een droogloopmat met korte, zachte polen kan goed gebruikt worden in combinatie met huisdieren. Verder is een deurmat met antislip rug handig, zodat mat niet elke keer verschuift. bekijk ook blog over de perfecte droogloopmat met honden in huis. 

Onze populairste deurmatten:

Aquapro_antraciet_bovenaanzicht_DAH_1

Snelst bezorgd

Vochtopname

3/5

Vuilopname

3/5
Droogloopmat op maat - Aquapro 8mm - Antraciet
4.73/5
(862 beoordelingen)
Vanaf: 28,21
Kleur: Antraciet
Extreme vuil- en vochtopname
Snel droog door Polyamide vezels
Matten pluizen niet
Geschikt voor zakelijk gebruik
DAH_0000s_0003_Deluxe_zwart_02

Vochtopname

3/5

Vuilopname

2/5
Weekmakervrije mat op maat met rand - Absorba deluxe 7mm zwart
4.70/5
(171 beoordelingen)
Vanaf: 37,24
Kleur: Zwart
  • Weekvrije deurmat op maat
  • Weekvrije deurmat op maat grijs
Geschikt voor PVC vloer*
Antislip rug
Machinaal wasbaar
Randafwerking rondom
Kokosmat op maat

Vochtopname

0/5

Vuilopname

2/5
Kokosmat op maat - 17mm naturel
4.65/5
(60 beoordelingen)
Vanaf: 26,65
17mm dunne kokosmat
Natuurlijke uitstraling
Kan veel zand opnemen
Borstelwerking door kokosvezels

2. Wat verwacht je van je nieuwe deurmat?

Je hebt natuurlijk bepaalde verwachtingen van je deurmat. Verwachting nummer 1 is natuurlijk dat je voeten goed geveegd worden en je vloer vervolgens schoon blijft. Koop je elk jaar een nieuwe deurmat, dan kijk je misschien minder naar kwaliteit en meer naar prijs. En geef jezelf ook vooral antwoord op de volgende vragen:

  • Welke dikte moet de deurmat hebben?

Dat is bijvoorbeeld van belang als de deurmat in een uitsparing komt te liggen. Komt de mat op de vloer te liggen houd dan rekening met de ruimte tussen de vloer en de deur. Niets is vervelender dan een te hoge deurmat voor (of achter) je deur, waardoor de deur stroef opent en de mat continu verschuift.

  • Hoeveel vocht moet de deurmat kunnen opnemen?

Een vraag die misschien niet meteen voor de hand ligt, maar wel belangrijk is…De vochtopname van de deurmat heeft onder andere te maken met de intensiteit waarmee de mat gebruikt wordt. Wordt er vaak van buiten naar binnen gelopen door meerdere mensen, dan is een deurmat met een wat dikkere vezel aan te raden. Deze vezels nemen meer en beter vocht op.

  • Hoe vuilafstotend moet de deurmat zijn?

Hoe vuilafstotend je deurmat is, wordt bepaald door het materiaal van de deurmat. Een deurmat voor buiten moet bijvoorbeeld meer vuil aankunnen dan een binnenmat. Maar het is ook afhankelijk van het soort vuil. Een borstelmat is over het algemeen vuilafstotender dan een droogloopmat van polyamide.

Onze beste droogloopmatten:

Aquapro_antraciet_bovenaanzicht_DAH_1

Snelst bezorgd

Vochtopname

3/5

Vuilopname

3/5
Droogloopmat op maat - Aquapro 8mm - Antraciet
4.73/5
(862 beoordelingen)
Vanaf: 28,21
Kleur: Antraciet
Extreme vuil- en vochtopname
Snel droog door Polyamide vezels
Matten pluizen niet
Geschikt voor zakelijk gebruik
Weekvrije deurmat op maat grijs

Vochtopname

3/5

Vuilopname

2/5
Weekmakervrije mat op maat - Absorba deluxe 7mm - Grijs
4.70/5
(142 beoordelingen)
Vanaf: 37,24
Kleur: Grijs
  • Weekvrije deurmat op maat
  • Weekvrije deurmat op maat grijs
Geschikt voor PVC vloer*
Antislip rug
Machinaal wasbaar
Randafwerking rondom
DAH_0007_aquastop antraciet_02

Vochtopname

3/5

Vuilopname

1/5
Droogloopmat op maat - Aquastop 5mm - Antraciet
4.61/5
(475 beoordelingen)
Vanaf: 23,11
Kleur: Antraciet
  • Droogloopmat op maat
Dunste droogloopmat
Gemaakt van 100% katoen
Geschikt voor handwas
Geschikt voor huis-tuin-en-keukengebruik

3. Een schoonloopmat op droogloopmat?

Ben je op zoek naar een deurmat en kom je telkens de termen droogloopmat en schoonloopmat tegen? De verschillende termen zouden de gedachte op kunnen roepen dat het om totaal verschillende matten gaat. Dit is echter niet helemaal waar. Het verschil zit in de focus van de matten. Droogloopmatten hebben over het algemeen zachtere vezels waardoor vocht sneller opgenomen kan worden. Schoonloopmatten hebben iets hardere vezels en nemen daardoor minder snel vocht op. Schoonloopmatten voor buiten nemen daarentegen helemaal geen vocht op maar schrapen het grove vuil buiten al van je zolen; wel zo handig! De ideale en beste combinatie is dan ook altijd zowel een deurmat voor binnen als een deurmat voor buiten. Op deze manier kan de buitenmat zich focussen op het grove vuil terwijl de binnenmat zich kan focussen op het resterende vuil en vocht.

4. Op wat voor ondergrond komt de nieuwe deurmat te liggen?

Komt de deurmat buiten de liggen? Grote kans dag de mat dan op stenen of een houten vlonder ligt. Binnenshuis is de variatie in vloeren groter. Heb je een vloer van pvc, laminaat, vinyl of misschien wel plavuizen of een gietvloer? Denk er bij een gladde vloer altijd om, om een deurmat met antislip rug te kopen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je zelf, of iemand anders, uitglijdt op de deurmat. Daarnaast adviseren we je om bij een pvc-vloer of gietvloer een deurmat zonder weekmakers te gebruiken. Andere deurmatten kunnen namelijk zorgen voor kringen (verkleuringen) op de vloer.

En je denkt er misschien niet direct aan, maar met een goede deurmat voorkom je ook beschadiging van je vloer door steentjes of anders scherpe deeltjes onder je schoen.

Hulp nodig bij de keuze van je nieuwe deurmat? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact op

Delen

De waardering van www.deurmataanhuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 4915 reviews.

Wanneer heb je een snijmes nodig?

Het Deurmataanhuis snijmes gebruik je om dat hoekje van de drempel of deurpost uit de mat te snijden zodat de mat perfect in de ruimte ligt waar jij deze bedacht hebt.